Keresés...
2013. december 17., kedd

Rezsicsökkentés - spéci módon

Más hibájából balesetet szenvedett barátja esetét mondta el egyik közeli ismerősöm. Épp a kórházban volt az illetőnél látogatóban, mikor jött egy telefon a gázszolgáltatótól:

„Munkatársaink kint voltak az Ön lakásánál. Senkit nem találtunk otthon. A folyosón lévő óra állása ugyanannyit mutat, mint tavasszal. Mivel nem életszerű, hogy Ön télen sem fűt, szakértőinkkel ellenőriztettük az órát. Úgy döntöttek nem történhetett más, mint az, hogy Ön 9.999 köbméter gázt fogyasztott ezen időszak alatt, melyet természetesen ki is számláztunk.”

A fogyasztó:

Autóját egy részeg buszvezető totálkárosra törte ahol csak ő maradt életben az autóban, a buszon is több életveszélyes sérült lett. Emiatt kórházból rokonokhoz, majd vissza a kórházba. A baleset következtében rendszeres ápolásra szolul, saját lakásában három éve nem lakik.

A lakásban egyetlen gázüzemű eszköz: egy konvektor van, ami tavasz óta ki van kapcsolva.

Gázszolgáltatója (Budapest, Kőbánya-Kispest terület) felé rendszeresen lejelentette a nullás fogyasztást. Az óraleolvasók és az állítólagos szakértők folyosón lévő gázórát ellenőrzetlenül olvasták le, illetve nézték meg.

Mint a telefonbeszélgetésből is kitűnik: a nullás fogyasztást nem találták életszerűnek egy jelenleg is kórházi kezelés alatt álló ember esetében. A 9.999, azaz kilencezerkilencszázkilenc köbméter gáz megfizetéséhez az el nem fogyasztott mennyiséget természetesen a gáz aktuális fűtőértékeivel is felszorozzák.

Ilyen eset bármelyikünkkel megtörténhet. Aki mondjuk se most, se régebben nem tudott ilyen összeget megfizetni, mellette perelni a kiszámlázott összeget akár úgy is járhat: pillanatok alatt bíróságon, behajtáson van az ügye. Akár tudta nélkül. Vagy pénz és ügyvéd híján védekezési lehetőség nélkül.

Nem hiszem, hogy az ily módon csalás útján fizetésre kötelezettek jobban járnak, mint akik most bankhitelesek. Viszont érdekes módon még soha nem hallottam, hogy banki hitellel rendelkezők kerülnek ilyen helyzetbe. Mintha a nem hiteleseket kényszeríteni akarnák...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!