Keresés...
2015. március 3., kedd

Haszonélvezet?

Már napok óta gondolkodom, vajon mi van egy új rendelet hátterében. Mert ilyet szerintem hátsó szándék nélkül sehol nem tesznek.

A rendelet értelmében ingatlanon haszonélvezeti joga csak vérrokonnak lehet.

Konkrétan ez úgy derült ki, hogy egy igen kedves barátom vett egy-egy garzonlakást a két kiskorú gyermekének. Hitelmentesen, örökségből és a család összes megtakarított pénzéből. Ezeket a saját kezével újította fel.

Az eredeti elképzelés úgy szólt, hogy ő lesz a lakások haszonélvezője, melyeket a gyerekek nagykorúsodásáig bérbe ad, hogy a családi kassza is valamennyire helyreálljon. Így is működött a dolog. Egy cégen keresztül adta ki, hivatalosan, számlásan még tavaly.

Most kézhez kapott két földhivatali levelet, mely szerint egy új rendelet értelmében hivatalos, bejegyzett haszonélvezeti jogát, melynek illetékét is megfizette, megszüntették. Csak akkor kaphatja vissza, ha igazolja, hogy saját gyermekeinek vérrokona, mert másképp nem lehet haszonélvező.

Hirtelen átfutott az agyamon: mi lesz azokkal, akik eltartási szerződést kötöttek, ami révén saját lakásuk tulajdonjogáról lemondtak, annak ma csak haszonélvezői? Mennek az utcára?

Mi lesz azokkal, akik lakását - tartozások rendezése körülményeképp - az új tulajdonos lakottan vette meg, az eredeti tulajdonosnak haszonélvezete maradt csak? Ők is mennek az utcára?

Hogyan függhet ez össze a nem teljesítő hitelek kapcsán történő ingatlanfelvásárlással?

Kérdések...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!