Keresés...
2015. február 23., hétfő
11:00

Mindenttudósok

„Kezdetben volt a Minden, és nem volt semmi más. Ám a Minden nem ismerte önmagát – mert nem volt semmi más. Ilyenformán a Minden sem volt, nem lehetett, minthogy másnak a hiányában semmi nincs.” - unicafe.hu a dualitás kialakulásáról.

Tehát a történet valójában inkább így kezdődött:

„És kezdetben volt vala a Semmi, amely önnön képmására megteremtette az Istent. Telt múlt volna az idő, de sajnos az még nem létezett.

A mindenható Úl egy végtelenül rövid pillanat magányában azonnal észrevette, hogy csak ketten vannak, így gyors helyzetfelmérés után megteremtette az első napot. Sokáig nem történt semmi, így létrehozta a második napot. A harmadik nap már magától jött el, pontosan annyi idő múlva, amennyi az első és a második nap között eltelt. Az idő értelmet nyert, így az Úl, a Semmi és az idő hármasban várták a további fejleményeket.” - írja a Transzformátus Egyházról szóló cikk.

De bárhogyan is kezdődött, Isten végül tulajdonságokra is szert tett:
  • Egység és oszthatatlanság - nincs más isten,
  • Igazság, igazságosság - magában foglalja az igazmondás, hűség, következetesség gondolatát emellett a törvény, az erkölcs és a jog fogalmát is, mely nem forgatható ki érdekből,
  • Szuverenitás - független uralkodó, aki él és nem visszaél hatalmával,
  • Mindentudás - minden létezőt és lehetséges dolgot, eseményt egyenlőképpen és minden erőfeszítés nélkül ismer,
  • Mindenütt jelenvalóság - mindenütt, minden időben, teljességében van jelen,
  • Mindenható - ereje mindent felülmúl, képes bármit megtenni, ami természetével összeegyeztethető, de nem tesz meg mindent, amire képes lenne,
  • Szeretet - érzés és a szeretett lény segítése úgy, hogy közben saját életét élhesse,
  • Szentség - a Bibliában a közönségestől, a tisztátalantól való elkülönülésre utal,
  • Végtelenség - nem ismer határt vagy korlátozást sem időben, sem térben,
  • Változhatatlanság - változhatatlan és változatlan, azaz sohasem kerül önmagával ellentmondásba, nem fordítja meg jó és rossz, bűn és erény fogalmát,
  • Szabadság - semmilyen elkötelezettsége nincs teremtményeivel és szeretteivel szemben, csak az, amit saját elhatározásából tesz meg,
  • Örökkévalóság - mivel dimenziók ura, számára minden ugyanakkor létezik, csak teremtményei éltek múltat, élnek jelent és ha tesznek érte élni fogják a jövőt is.
Mikor úgy döntött benépesíti birodalmát, elkezdte tulajdonságait is átültetni teremtményeibe. Végül alkotott egy teremtményt, saját képére és hasonlatosságára: az embert.

Itt kezdett számomra érdekessé válni a történet.

Mert valójában arra voltam kíváncsi eredetileg, hogy jól tudom-e azt: Isten az egyetlen aki mindentudó. De még ő sem a mindent megmondó, hiszen szabad és szuverén lényként ismeri ennek jelentőségét, ezért valójában csak önmagát korlátozza.

Csak közben belemerültem ebbe a teremtési gondolatba. Elém került Effel könyvének mellékelt borítója,

Amire bizony rá van írva a válasz. Eszerint létezik egy ember, amit Isten a maga képére teremtett És létezik valami más lény is.

A Wikipédia is írja, hogy az ember (latinul Homo) társadalmi lény; közösen végzett munka, a tagolt beszéd és gondolkodás jellemzi, de egyidejűleg azt is, hogy az ember mibenlétének megfogalmazása folyamatosan változik: „A ma élő emberek a Homo sapiens („értelmes ember”) faj, ezen belül a mai ember közhasználatú szó, amelynek jelentése változó, és rosszul körülhatárolt.” Egyet kell értsek a Wikipédiával. Sajnálatos módon kizártnak látszik a mai emberszerű lények jelentős csoportjánál a gondolkodás lépessége.

Könnyen elképzelhető, hogy az olvasott és a hallott szöveg értelmezésének képessége sérült esetükben. De az is lehetséges, hogy a Földön tényleg nem csak Isten emberszabású teremtményei élnek. Esetleg korábbi próbálkozásaiból is fennmaradt néhány példány... Vagy mégis igaz lenne, hogy az leszel amit eszel és az élelmiszeripari idegmérgek teszik őket ilyenné?

Igazából tökmindegy. Mindaddig, míg képzetlenségüket, hozzá nem értésüket, gondolkodásra alkalmatlanságukat nem akarják másokra erőltetni, mint elvárható etalont.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!