Keresés...
2014. augusztus 3., vasárnap

Coming out: használom a homeopátiát!


A címbeli vallomással akartam kezdeni. Azok kedvéért, akik elfogultsággal akarnak vádolni. Tegyék nyugodtan. Mások talán szeretnék meghallgatni olyasvalakinek a véleményét a homeopátiáról, akinek tapasztalatai is vannak róla.


Két hete tanúi voltunk annak, hogy a magyar szkeptikusok klubjának tagjai Budapesten, Szegeden és Székesfehérváron elropogtattak egy egész fiola C30-as Gelsemium golyócskát. A szkeptikusok a szert altatónak nevezték, és az akciójuk lényege az volt, hogy bizonyítsák a homeopátia hatástalanságát, hiszen közülük senki sem aludt el. A gyógyszerben nincs anyag, tehát nem gyógyíthat. – Halljuk sokszor, „igaz”: Isten nincs, mert még sohasem találkoztam vele. – Megjegyzem, hogy a homeopátiában – bár beszélnek olyan szerekről, amelyeknek lehet alvást könnyítő hatása, nem ilyen módon kategorizálják a gyógyszereket.

Nézem az Index videóját az eseményről, és azon gondolkodom, milyen különös hajlamuk van az embereknek arra, hogy olyasmit támadjanak, amiről semmit sem tudnak.

Kicsit megnyugtat, hogy kivételesen nem hungarikumról van szó, mert az akció nemzetközi, ugyanezt tették a szkeptikusok ugyanezen a napon a Föld 25 országának több mint 60 városában. A civil kezdeményezés – hallom a hírekben - távlati célja, hogy ne lehessen a homeopatikumokat gyógyszerként árusítani, hiszen szerintük csak placebo hatásuk van.

Miért gondolom, hogy nem volt meggyőző a szkeptikusok kampánya? Több okból.

Első érvem a tapasztalatom. Tizenharmadik éve én és családom tagjai, valamint barátaim, ismerőseim közül sokan gyógyulnak a homeopátiától. Magánügy, mondhatják a kétkedők.

Második érvem a laikus, de gyakorlott gyógyszerfogyasztóé. A szkeptikusokkal ellentétben tudom, hogyan rendel meg az orvos egy homeopátiás gyógyszert, és azt is, hogy milyen szabályok mellett kell azt szedni.

A homeopátiás gyógyszert személyes tünetekre rendelik.

Különbözőképpen vagyunk álmatlanok. Lehet, hogy valaki sokáig nem tud elaludni. Lehet, hogy elalszik, aztán egy idő után felébred, és nem bír visszaaludni. Vagy könnyen elalszik, de gyakran felriad, és az is előfordulhat, hogy virraszt. Ezekben az esetekben a páciens a tüneteknek megfelelően különböző gyógyszereket kap. Ha valaki nem álmatlan, feleslegesen szed be altató hatású homeopátiás szert.

Nem tudom, hogy a szkeptikusok között volt-e álmatlan, de az biztos, hogy olyan nem volt egy sem, aki ismeri a homeopatikumok szedésének feltételeit, szabályait. Egyébként pedig délelőtt 10 óra 23 perckor, amikor az akció zajlott, viszonylag kevesen szenvednek az álmatlanságtól.

Homeopátiás szer bevétele előtt és után minimum negyed, de jobb, ha fél órával nem eszünk, nem iszunk semmit. Tiszta szájjal vesszük be a szert, vagyis a bevétel előtti fél óra azzal kezdődik, hogy fogat mosunk. Olyan fogkrémmel, ami nem tartalmaz erős illatanyagot: borsmentát, eukaliptuszt, fodormentát. És jó, ha tudjuk, hogy a szert szopogatni kell, szépen, komótosan, mert a nyálkahártyán keresztül szívódik fel, így tudja kifejteni a hatását. A videón a szkeptikusok lelkesen rágcsálják a Gelsemiumot, végeznek vele egy-két perc alatt.

Nem volt szó arról, hogy a szkeptikusok mostak-e fogat az akció kezdete előtt fél órával, sem arról, hogy a szer bevétele után vártak-e fél órát az első cigivel vagy a csésze kávéval. De ez mellékes körülmény ahhoz képest, hogy a homeopatikum a hatását általában nem egyszeri bevétel után fejti ki.
A kisfiam első betegségekor, alig kétévesen pont Gelsemiumot kapott, amikor lázasan feküdt, alig tudta a végtagjait megmozdítani, az arca meggypiros volt, a szemei le-lecsukódtak a gyengeségtől. Már a szer első bevételekor jobban lett, de nem ez az általános. A homeopatikumot egy tünetegyüttes esetén 5-6 napig kell szedni, eleinte naponta többször, majd egyre ritkábban – attól is függően, hogy milyen erős szerről van szó.
Minden homeopata orvos tisztában van azzal, hogy a módszernek megvannak a határai, a homeopatikum nem csodaszer. Tehát egy homeopata is rendelhet valakinek antibiotikumot, ha úgy látja, hogy szükség van rá. Vagy ha olyan tünetei vannak a betegnek, amivel sebészhez kell menni, oda irányítja.
Az akcióval kapcsolatban eszembe jut még, hogy hányszor előfordul, egy vírusfertőzésre az orvos a biztonság kedvéért antibiotikumot ír fel! A nátha, torokfájás nem múlik el, viszont a bélflórának egy időre annyi. Vagy, ha valakinek tüszős mandulagyulladása van, nem fog meggyógyulni egyetlen adag antibiotikumtól. Ez vajon azt jelenti-e, hogy az antibiotikumok hatástalanok? Nem, mert vagy más gyógyszerre lett volna szükség, vagy nem a megfelelő adagban szedték.

És ami jobban fáj nekem: sokan a hívők közül is elutasítják a homeopátiát, mert a hatásmechanizmusa még nem teljesen ismert e szelíd gyógymódnak. Nem tudhatjuk, nem a gonosz működik-e benne – mondják sokan.

Vajon akkoriban, amikor még nem voltak ennyire fejlettek a természettudományok, és gyakorlatilag semminek nem ismerték a hatásmechanizmusát, a gyógyulni vágyó emberek, az orvosok miből indultak ki? Abból, hogy valamitől gyógyultak, valamitől pedig nem. A tapasztalataikból. Ma már alig van kapcsolatunk a testünkkel, elfogadjuk a kettős vak placebo-kontrollált vizsgálatok eredményeit, és bevesszük a különböző kísérleteken alapuló szintetikus gyógyszereket.

Pedig lehet, hogy érdemes lenne jobban megismerni önmagunkat, betegségeinket, tüneteinket.
Jézus azt mondja: a betegség a rossz érzésekből, például az irigységből, a kapzsiságból, a féltékenységből ered. A gyógyulás tehát a szívben történik. Ő böjttel és imával gyógyított. Arra nem emlékszem, hogy beszélt volna állat- vagy emberkísérleteken alapuló szintetikus tablettákról.

2011. február 20. vasárnap, | Írta: Kóczián Mária

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!